Udruga katoličkih izviđača Jarmina - Route kampovi

Route kampovi

Posebnu vrstu kampova, vrlo atraktivnu ali i fizički i psihički zahtjevnu, čine kampovi hodanja, ili tzv. Route kampovi, gdje sudionici kampa ne borave na jednom mjestu, nego svakodnevno pješače i do 10-15 kilometara sa svojom opremom (šatori, ruksaci, vreće za spavanje), te noće na drugom mjestu. Tijekom hodanja odrađuje se i pripremljen program, a ručak si sudionici kuhaju sami na kuhalima.

Sudionici takvih kampova su srednjoškolci i stariji.

Tako je AGESCI u mjesecu lipnju 1997. godine organizirao sedmodnevni tabor hodanja  na području Hrvatskog zagorja za članove Udruge u dobi od 15 do 20 godina, te nekoliko izviđača iz Odreda izviđača «Hrvatsko zagorje» iz Krapine, uz čiju je veliku pomoć ovaj tabor i ostvaren.

Tijekom kampa se prešao put od područja Krapine, planine Strahinščice iznad Krapine, preko Trakošćana do Macelja, gdje je kamp i završen uz sudjelovanje pridošlih ostalih talijanskih i UKIJ-evih vođa, koji su se istovremeno vratili sa obilaska terena za ljetne kampove za djecu, na Pašmanu i u Vrbovskom. Vođe route kampa bili su talijanski skauti Roberto i Sandra.

 

Drugi route kamp UKIJ je organizirao samostalno od 30. lipnja do 4. srpnja 1999. godine na planini Ivanščica.

 

Od 31. srpnja do 6. kolovoza 2005. godine UKIJ organizira međunarodni route kamp «Papuk 2005».

Naime, želeći na poseban način obilježiti desetu godišnjicu suradnje s talijanskim katoličkim skautima (AGESCI) i čin bratimljenja između AGESCI-a i UKIJ-a (održanog u studenom 2004. godine pokraj Genove na godišnjog skupštini AGESCI Liguria) , Udruga je organizirala kamp hodanja na predjelu Papuka i Krndije, na kružnom potezu jezero Borovik - Jankovac - Borovik (najvećim dijelom uzduž "Slavonskog planinarskog puta"). Ukupno se u 5 dana prošlo oko 100 km, svaki dan se spavalo na drugom mjestu, gdje je čekala spremna logistika.

Sudionici kampa su bili talijanski, slovenski i hrvatski skauti.

 

Dva talijanska skauta (Renzo Cusmano i Riccardo d'Andrea) su na kamp došli biciklima iz Genove, prevalivši 1500 km u 10 dana, a krajnja odrednica im je bila Vukovar.

 

Od 5. do 11. kolovoza 2007. godine UKIJ organizira drugi međunarodni route kamp naziva «Po starim gradovima slavonskog gorja».

Kamp je organiziran povodom obilježavanja stote godišnjice nastanka svjetskog skautskog pokreta, te desete godišnjice nastanka UKIJ-a.

 

Kamp se održavao na području Papuka i Krndije, a na njemu su sudjelovali odrasli katolički skauti iz Slovenije, Austrije, Italije i članovi UKIJ-a. Ukupno se u 6 dana propješačilo 120 km