Udruga katoličkih izviđača Jarmina - Obrazovni kampovi

Obrazovni kampovi

Želeći pomoći novorođenoj skautskoj grupi u Jarmini, čiji su nastanak posredno i sami inicirali, AGESCI je na svojim terenima i u svojim skautskim centrima organizirao više kampova obuke za izviđače UKIJ-a starije od 15 godina te ih osposobio za rad u skautskom stilu sa djecom-izviđačima.


Prvi kamp je održan u pitoresknom planinskom talijanskom selu Andreis, u pokrajini Venezia-Gulia, u periodu od 29. travnja - 4. svibnja 1997. godine.

Teme koje su se obrađivale na kampu su bile:
• povijest skautizma; Baden-Powell (B.P.); skautske vrijednosti skautski zakon i skautsko obećanje te 4 točke B.P.-a; služenje; osobno napredovanje (rast); odgoj; igra; lik vođe; psihologija i duhovnost djece od 7 do 11 godina; fantastični ambijent za poletarce i pčelice; psihologija i duhovnost djece od 12 do 15 godina; građenje kuhinja kampa i natjecanje kuhinje; odgoj dječaka i djevojčica zajedno; skautske tehnike (topografija, signalizacija, čvorovi...); aktivnosti vještine ruku; tehnike animacije.


Sudionici kampa su bili desetoro izviđača iz Jarmine, te dvoje mladih iz Cerne koji su bili zainteresirani za skautizam.

 

Drugi kamp je održan za Uskrs 1998. godine, od 8.-12. travnja, u slovenskom planinskom mjestašcu Otalež, pokraj Cerknog, a domaćin kampa bio je slovenski svećenik - tadašnji duhovnik slovenskih katoličkih skauta, velečasni Janez Kobal, u čijem župnom domu su učesnici bili i smješetni. Osim članova Udruge, te jednog izviđača iz Krapine, polaznici kampa su bili i članovi jedne talijanske skautske grupe iz AGESCI-a. Kamp je bio nastavak kampa iz Andreisa za one koji su tamo sudjelovali, te početni skautski obrazovni kamp za pripadnike klana koji nisu sudjelovali u Andreisu te su obrađivali tematiku iz Andreisa.

Program kampa za starije bio je:
• poznavanje samog sebe ("ja i ostali"; "ja i zajednica"); lik vođe; odnos vođa/dječak; razlozi odgoja; poziv na služenje; skautska grupa i teritorij (odnos s obiteljima, odnos s lokalnom Crkvom, odnos s ustanovama, skautska grupa kao "socijalni čimbenik"); raditi s projektom.

 

Treći kamp je održan 1999. godine, ponovo za Uskrs (od 17.-21.03.), i opet u prekrasnom Andreisu, a ovaj kamp je prvenstveno imao osobine kampa-avanture.

Tako se jedan dan išlo ispod zemlje u jednu poznatu spilju, drugi dan se veslalo kanuima na jezeru Barcis, a treći dan se planinarilo na planinu Monte Fara (1400 m.n.m.).

 

Drugi dio obrazovnih kampova na kojima su sudjelovali članovi Udruge su predstavljali kampovi «orijentacije ka izboru odgojnog služenja» (talijanska kratica: ROSEA), opet naravno u organizaciji AGESCI-a. Kampovi su se odvijali zimi, u pokrajini Liguria - u brdima oko Genove, a osim obrazovnog karaktera, značajka im je bila tzv. «route» kamp (kamp hodanja), jer se svakodnevno hodalo i do nekoliko desetaka kilometara, te spavalo na drugom mjestu.

 

Obrazovne teme koje su se obrađivale na kampu su bile:
• poznavanje samog sebe; razvoj osobe; igra; odgoj; seksualnost; politička vrijednost skautskog odgoja; povijest skautizma; lik vođe; odgojiti s projektom, metodom, vrijednostima; osobno napredovanje (rast od poletarca do vođe); služenje
Sudionici kampova su bili skauti iz svih dijelova Italije, te članovi UKIJ-a kao posebni gosti.

 

Članovi udruge su sudjelovali na dva takva kampa, prvi se odvijao od 27. prosinca 1998. - 02. siječnja 1999. godine, a drugi od 02.-08. siječnja 2000. godine.