Udruga katoličkih izviđača Jarmina - Skautski kampovi

Skautski kampovi

Od svog nastanka, UKIJ redovito nastoji za svoje članove - djecu, organizirati ljetne kampove (tabore) u izviđačkom stilu, kao vrhunac skautske godine i sastanaka u Jarmini tijekom godine, te svojevrsna nagrada onim izviđačima koji su dolazili na sastanke.

 

Kamp je prilika da se u prirodi živi sve ono što se uči na skautskim susretima (sastancima) tijekom godine. Na kampu mlađi izviđači (5.-8.r. OŠ), podijeljeni u „patrole", spavaju u svojim patrolnim šatorima u vrećama za spavanje, grade stol i improviziranu kuhinju od oblica drveta i vežu ih skautskim čvorovima, sami kuhaju ručak / večeru, idu na duge hodnje, navečer imaju program uz logorsku vatru...

 

Kamp za mlađe izviđače obuhvaća i dvodnevni izlet (pješačenje) sa punom opremom i po mogućnosti noćenje pod vedrim nebom: tako se u 3 dana prešlo 70-ak km na Velebitu (Zavižan, dio Premužićeve staze, Mali Alan,...), na Jankovcu se propješačila većina planinarskih staza, oko Vrbovskog je prođen dobar dio šuma...,

Ukoliko kamp obuhvaća nedjelju ili blagdan, obično svećenik iz obližnje župe dođe te služi svetu misu na kampu, u prirodi.

 

1997. godine su kampove za izviđače UKIJ-a organizirali zajedno talijanski skauti (AGESCI) i UKIJ. Kompletno financiranje svih kampova, uključujući i putne troškove svih sudionika, velikodušno je ponudio i preuzeo AGESCI, kao i sudjelovanje, vođenje i program kampa, a u sklopu pomoći novonastaloj jarminačkoj skautskoj udruzi.

Ukupno je održano pet kampova: tri za djecu od 1. - 4. razreda osnovne škole u mjestu Neviđane na otoku Pašmanu, a dva za djecu od 5. - 8. razreda osnovne škole pokraj Vrbovskog u Gorskom kotaru, i to: jedan kamp u kanjonu rijeke Kamačnik (koji će nekoliko godina kasnije biti proglašen Parkom prirode «Kamačnik»), a drugi kamp na brdu Tuk iznad Vrbovskog.

 

Nakon mnogo kampova 1997. godine, i konstantnog rada s djecom - izviđačima tokom 1998. godine  u Jarmini, ljetni kamp je opet trebao biti vrhunac skautske godine i skautskih aktivnosti, te svojevrsna nagrada svima koji dolaze na skautske sastanke u Jarmini. Tako je 1998. godine organiziran kamp za mlađe izviđače u mjestu Nova Diklenica pokraj Bjelovara.

Dragi gosti na kampu su bili talijanski skauti iz Genove, koji su se došli uvjeriti kako mlada udruga ogranizira svoj prvi samostalni kamp...

Za poletarce nažalost kamp nije organiziran te godine zbog nedostatka vremena i novca.

 

Nakon dvije godine odlazaka na kampove u Gorski kotar i na Bilogoru, došlo je vrijeme da se organizira kamp u Slavoniji: i u Slavoniji ima prekrasnih planina! Tako je za kamp pronađena, bolje reći otkrivena, prekrasna livada pokraj planinarskog doma «Jankovac» na Papuku (koji je danas dio Parka prirode «Papuk»), na nadmorskoj visini 475 m, uz potok Dubočanke koja se izlijevala iz dva jezera koja je dao iskopati grof Janković. UKIJ-evu izvidnicu koja je prvi puta uz pomoć općine Čačinci došla u posjet Jankovcu dočekao je ruševni planinarski dom, svjedok ratnih zbivanja... Ljubav između nepatvorene i tada netaknute prirode Papuka te članova UKIJ-a nastala je tada na prvi pogled: Jankovac i Papuk jednostavno očaravaju svojom ljepotom, prekrasnim bukovim šumama, spiljama sa šišmišima, jedinim slavonskim slapom Skakavcem, legendama o grofovskoj obitelji Janković i nesretnoj Katarini.... Od tada je UKIJ gotovo sudbinski vezan sa Jankovcem i Papukom: mnoštvo kampova, izleta, privatnih obilazaka.... sve to je udruga organizirala na Jankovcu, i svake godine mu se ponovo vraća, čak i sada kada je postao komercijaliziran i prenapučen vikend-izletnicima, te mu je narušen čar onog prvog susreta sa njegovom divljinom netaknute prirode.

1999. godine su na Jankovcu organizirana dva kampa: mlađi izviđači su bili smješteni u šatorima na velikoj livadi ispred doma, dok su tjedan nakon toga poletarci bili smješteni u tada napuštenom planinarskom domu.

 

 

2000. godine je kamp za poletarce organiziran u baranjskom mjestu Topolje, a smještaj je bio u župnoj kući u Topolju.

Desetodnevni kamp za mlađe izviđače održan je na Štirovači, na sjevernom Velebitu, 1100 m. n.m. (2001. godine sjeverni Velebit postaje Nacionalnim Parkom RH).

Smještaj je osiguran u jednoj od nekoliko kuća na Štirovači u vlasništvu Šumarije Krasno. Šumarija u Krasnom osigurala je i drvni materijal za izgradnju stolova i kuhinja. Ovo je bio jedini ljetni kamp za izviđače gdje smještaj nije bio pod šatorima, i to zbog niskih temperatura koje vladaju čak i ljetnim noćima na Velebitu (prvu noć temperatura je bila blizu ništice, iako je bila sredina srpnja), tako da su svi sudionici kampa spavali u istoj kući.

 

2001. godine je kamp za mlađe izviđače UKIJ-a, te za 12 djece iz Nijemaca i 10 iz Lipovca održan opet na Jankovcu. Vodstvo kampa bila je miješana ekipa od skauta UKIJ-a te talijanskih skauta. Smještaj je bio u šatorima, a učesnika je bilo 9 voditelja + 30 djece.

 

2002. godine je  UKIJ i treće ljeto bio na Jankovcu. Na ljetnom skautskom kampu - čija je tema bila "Prstenova družina" - sudjelovalo je 17 mlađih izviđača UKIJ-a uz 20-oro djece iz općine Nijemci pokraj Vukovara (drugu godinu za redom UKIJ ih je vodio na kamp). Istovremeno je održan kamp i za poletarce (njih 9). Sudjelovalo je 11 voditelja. Ukupno 57 ljudi. Najveći kamp do

sada.

 

Ljetni skautski kamp UKIJ-a 2003. održan je u mjestu Drivenik u zaleđu Crikvenice. Ukupno je bilo 45 sudionika, od čega 13-ero djece izviđača iz Jarmine, 12-ero iz Nijemaca, dvoje iz Vukovara, te dvoje iz Pleternice, uz voditelje iz Jarmine, Nijemaca i Italije (AGESCI). Sudionici su bili smješteni u župnoj kući na srednjovjekovnoj tvrđavi iznad Drivenika. Tema kampa bila je "Kristofor Kolumbo", pa je veliki dio programa održan na plaži u obližnjem obalnom mjestu Dramalj, te na plaži u Crikvenici.

 

 

 

2005. godine, po drugi put, sada nakon 5 godina, u baranjskom selu Topolje, uz Dunav, održan je kamp za poletarce i pčelice. 2005. godine sudjelovalo ih je devetero, a u programu su im se pridružila i mnoga djeca iz Topolja. Ovo je bilo posebno iskustvo za mlade vođe UKIJ-a kojima je ovo bio prvi kamp kojeg su oni organizirali i na kojem su bili odgovorni za djecu. Prekrasna priroda usadila je u poletarce želju za ponovnim povratkom na obale Dunava.

 

2006. godine, u blizini Velike, na području prekrasnog Parka prirode "Papuk", uz pomoć Uprave PP "Papuk" i Šumarije "Velika", održan je osmodnevni ljetni kamp na kojem je sudjelovalo 15-ak izviđača UKIJ-a u dobi od 4.-8. razreda, te 5 izviđača IK "Javor", uz nekolicinu voditelja.